Германското правителство е поставено под натиск. Миграцията е сериозен проблем за

...
Германското правителство е поставено под натиск. Миграцията е сериозен проблем за
Коментари Харесай

Ще започне ли Германия да депортира по-бързо мигранти?

Германското държавно управление е сложено под натиск. Миграцията е сериозен проблем за доста хора в страната, а и е тематика, която крайнодесните популисти инструментализират за свои цели. 

Канцлерът Олаф Шолц разгласи промяна в миграционната политика. “Накрая ще се наложи да депортираме доста от тези, които нямат законното право да останат в Германия ”, разяснява Шолц пред списание “Шпигел ”. Кабинетът одобри законопроекта, направен от министърката на вътрешните работи Нанси Фезер.

Германия е приела повече от милион бежанци от Украйна. Те трябваше да бъдат настанени, децата им се нуждаеха от място в детски градини и учебни заведения. През предходната година още 244 хиляди души подадоха молби за леговище. Тази година специалистите допускат, че броят им ще се усили до 300 хиляди.

Дори тези, които нямат право да останат в страната за по-дълъг интервал, в този момент не могат да бъдат депортирани. Вътрешната министърка сега иска да форсира депортациите.

Кой може да бъде депортиран?

В изявление за Дъждовни води специалистът по миграцията Гералд Кнаус приказва за " депортационна атака, която е била планувана в съдружното съглашение на ръководещите партии - с акцент върху нарушителите и рисковите лица. ”

Това е изключително значимо за Фезер. След решението на кабинета тя съобщи: " Това се отнася изключително за проведената престъпност, с която се борим още по-решително. " Експулсирането на контрабандисти и членове на незаконни организации ще бъде доста улеснено, " без значение от самостоятелната присъда при положение на задоволително обстоятелства, доказващи присъединяване в незаконна организация ".

Плановете на вътрешната министърка ще обиден и хора, чиито молби за леговище са били отхвърлени или които въобще не са подавали такива. По данни на Министерството на вътрешните работи към края на септември в Германия е имало към 255 000 души, които са били задължени да изоставен страната. Около 205 000 от тях обаче имат краткотрайно позволение за престой и не могат да бъдат депортирани. Такова се издава да вземем за пример, тъй като страните, от които идват, не са безвредни, при положение на заболяване, почнало професионално образование или липсващи документи. Депортиране не е допустимо и в случай че страната на генезис отхвърля да одобри хората.

Проектозаконът предвижда повече пълномощия за управляващите и полицията, които би трябвало да правят депортациитеСнимка: Michael Kappeler/dpa/picture alliance

Изследователят по въпросите на миграцията Кнаус се съмнява, че немските управляващи ще депортират доста от хората с такива разрешителни. “Илюзия е, че тези хора, някои от които са в Германия от години, могат просто да бъдат депортирани в други страни ”.

Какво ще се промени?

Проектозаконът предвижда повече пълномощия за управляващите и полицията, които би трябвало да правят депортациите. В бъдеще те към този момент няма да бъдат обявявани. Предвижда се също по този начин полицейските чиновници да могат да влизат в пространства, които не са на лицата, подлежащи на депортация. Според управляващите не са малко случаите на хора, които се укриват в общински жилища.

Чуждестранни лица, които би трябвало да изоставен страната, ще могат да бъдат арестувани за по-дълго време преди депортацията. Според законопроекта те ще остават в центрове за задържане до 28 дни. До момента задържането беше допустимо най-вече 10 дни. Ако лицето не даде паспорта си, управляващите ще могат да претърсят мобилния му телефон и персоналните му движимости, с цел да открият самоличността му.

Как реагират правозащитните организации и опозицията?

Правозащитни организации като Pro Asyl се опълчват на проектите. Според тях в центровете за задържане постоянно се случват произшествия и даже самоубийства. Организацията Terre de Hommes, защитаваща децата, се притеснява, че стягането на законите ще значи за доста деца и подрастващи живот в непрекъснат боязън от депортация.

Гералд Кнаус се съмнява, че немските управляващи ще депортират и хора с краткотрайни разрешителни за пребиваванеСнимка: Francesco Scarpa

Критики не липсват и вътре в ръководещата коалиция. Представители на Зелените и на Социалдемократическата партия считат, че измененията са прекомерно радикални. Според консервативните ХДС и ХСС пък законът би трябвало да е даже по-строг. Законопроектът в този момент ще би трябвало да бъде гласуван в Народното събрание, където може да бъде изменен.

Миграционни съглашения със страните на генезис?

Експертът Гералд Кнаус счита, че плануваната промяна е вярна единствено по принцип. “Много значими са миграционните съглашения - съдействието с страните, които ще би трябвало да одобряват назад жителите си, които ние ще депортираме ”. С оглед на увеличаващата се миграция немският канцлер Шолц разгласи, че ще бъдат подписани такива съглашения с страните, с които към момента няма законова рамка за депортации. Преговори се водят с Мароко, Молдова, Киргизстан, Кения и Колумбия, разгласи Нанси Фезер.

Кнаус дава и някои отрицателни образци - Германия одобри доста бежанци от Нигерия и Замбия. Повечето от тях не са получили леговище, само че страните отхвърлят да ги одобряват назад. Такъв е казусът и с Ирак.

В това отношение плануваната промяна с по-строги правила за депортация е единствено първата стъпка и надали ще има огромен резултат, счита Кнаус. “Ако задачата е да се понижи незаконната миграция в Германия, можем да се съмняваме, че това е пътят ”, споделя той.

Германия: Заплаха или опция е имиграцията

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР